BIODATA PENULIS: HAJI SAMIRON BIN RAHMAT
NAMA : SAMIRON BIN RAHMAT
NAMA PENA : NURIMAS SN, LARA PESONA & S. AMIR. ON
K.PENGENALAN :
ASAL : PONTIAN, JOHOR
PROFESYEN : KAUNSELOR BERDAFTAR/PESARA
ALAMAT : 4078, TAMAN TAJA, JALAN JABUR KUBUR, 24000 KEMAMAN, TERENGGANU.

BANK :
TELEFON/WA : 011-29435958
EMEL : 2005@GMAIL.COM, NURIMASSN@GMAIL.COM
FACEBOOK : AKADEMI SANGGAR NURIMAS

Penulis yang juga dikenali sebagai Nurimas SN, Lara Pesona, dan S Amir On ini, merupakan seorang kaunselor berdaftar kelahiran Pontian, Johor. Kini telah bersara pilihan dan menetap di Kemaman, Terengganu. Beliau mendapat pendidikan di SK Tanjung Air Hitam, SMK Dato’ Penggawa Barat, Pontian, Maktab Perguruan Kota Bharu dan UPM. Genre penulisan merangkumi novel, cerpen, puisi, skrip drama dan rencana. Pernah menjadi wartawan sambilan Sinar Harian. Dalam bidang professional beliau banyak mengendalikan bengkel penulisan, kem motivasi pelajar, kursus dan penceramah jemputan di INTAN dan IKBN.

Karyanya banyak tersiar di media-media massa arus perdana seperti Dewan Sastera, Dewan Siswa, Dewan Budaya, Berita Harian, Utusan Malaysia, Mingguan Wanita, Akhbar Amanah, Sinar Harian hinggalah ke NST Sabah, Harian Ekspress, RTM dan lain-lain. Telah menghasilkan lima buah novel, “Bidadari Mimpi” dan “Jurai-jurai Cinta” (Berita Publishing), “ Bitaranya Cinta” (Taiko Seni), Sukarelawan Nan Lima (DBP), dan Sahabat Sejati.com (DBP). Tiga buah kumpulan cerpen “Kalau Abah Dapat Gaji” (ITBM), Baju Raya Sedondon Awnis (Syihabudin), dan Aki Popular (SHE) turut terhasil. Selain itu, mengendalikan puluhan antologi cerpen dan puisi bersama. Beliau juga menghasilkan puluhan buku akademik dan ilmiah seperti Panduan Menulis Novel.

Kini, beliau banyak menumpukan usaha melatih dan mencungkil bakat penulis pemula melalui Akademi Sanggar Nurimas, menganjurkan bengkel, kelas penulisan, dan menyelenggara penerbitan antologi. Sehingga kini telah menyelenggara puluhan antologi puisi, cerpen, dan sebagainya. Melalui akademi ini, beliau telah berjaya melahirkan penulis berbakat dalam bidang puisi dan cerpen.

Pernah memenangi beberapa anugerah sayembara penulisan seperti tempat kedua seyembara menulis cerpen NST-UMS 2015, naib johan sayembara cerpen Penawan 2016, dan Sayembara Cerpen SPRM/DBP 2016. Nama beliau juga tersenarai sebagai pemenang HSKU 2016 kategori cerpen remaja dan media baharu, HSKU 2017 kategori cerpen Media Baharu, Hadiah Utama Cerpen Kanak-kanak dan hadiah penghargaan Cerpen Remaja Hadiah Sastera Darul Iman (HASD III) 2016/17, Hadiah Utama Kumpulan Cerpen Kanak-kanak dan Puisi HASDI IV 2018/19. Beliau juga Johan Sayembara Puisi UNiZA 2019. Selain itu, memenangi
sayembara kearifan tempatan dan Cerpen anjuran Pelita dan DBP Wilayah Timur 2021 serta Johan Sayembara Mengarang Puisi Terengganu 2021.

KARYA DI PORTAL ESVA

. Inventori Cinta . Tamsil Melayu Merdeka (Deklamasi) . Tiga Sekawan . Sakti Melayu (Audio – Syair) .

TAMAT.